Çelik “Şirketler yüksek maliyetler gerektiren teknolojik entegrasyonları sağlamış da olsa, iş akışlarındaki işlevsizlik ya dijitalleşme sürecini uzatıyor ya da başarısızlıkla sonuçlandırabiliyor” dedi.
Yapay zeka gündemi yanında, iş süreçlerinin henüz daha dijital dönüşüme hazır olup olmadığının tartışıldığı iş dünyasında, dijitalleşme yolculuklarındaki sorunları Datassist Müşteri Başarı Yöneticisi İlknur Çelik anlattı.
Son yıllarda iş dünyasında sıkça duyulan tabirlerden olan dijitalleşme konusunda açıklamalar yapan Çelik şunları söyledi:
İlknur Çelik: “Dijitalleşme önünde engeller var”
“Kimi firma belli süreçlerini, kimileri tüm süreçlerini dijitalleştirdiklerinden bahsediyor. Büyük çabalar gerektiren dijitalleşme yolculuklarının başarıya ulaşmaları da tabi çeşitli faktörlere bağlı. Dijitalleşmenin önündeki en büyük engellerden başlıca faktörler:
– Yazılımların kullanıcı deneyiminin kötü olması,
– Tasarlanmış süreç ve akışların işlevsel olmaması,
– Çalışan alışkanlıklarını değiştirmenin zor olması,
– Şirketin karar mekanizmasının doğru kurgulanmamış olması.
İlknur Çelik: “Doğru kurgu ve optimizasyon gerekli”
Bu etkenlerin var olması, dijitalleşme çabalarına rağmen süreci finalize etmeyi zorlaştırıyor. Örneğin Şirket yüksek maliyetler gerektiren teknolojik entegrasyonları sağlamış da olsa, iş akışlarındaki işlevsizlik ya dijitalleşme sürecini uzatıyor ya da başarısızlıkla sonuçlandırabiliyor. Daha pratik bir örnek vermem gerekirse; yalnızca 2023’ün son çeyreğinde gerçekleştirdiğim iki büyük projede 10 binin üzerinde çalışanı olan iki şirketin bordro süreçlerini dijitale taşıdık. Ortak sorun, iş akışlarının doğru kurgulanamaması ve optimize edilememesi nedeniyle güncel teknolojilerin etkili bir şekilde kullanılamamasıydı. Şirketler, kendilerine güvendikleri ve kullandıklarını varsaydıkları süreçlerin detaylarına girerek gerçekten kullanışlı, işlevsel olacak yapılar kurgulamakta zorlanıyorlar. Üst yönetimin varsayımları ile uygulamacı kadroların gerçekleri birbirinden çok farklıydı!”