ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, Türkiye’de önümüzdeki çeyrekte olumlu bir işe alım iklimi öngörülmesine rağmen, beklentiler geçen çeyreğe göre 3 puan, 2023 yılının 2. çeyreğinden bu yana ise 10 puan geriledi. Marmara Bölgesi’ndeki işverenlerin ise 2023’ün ikinci çeyreğinde çalışan sayılarını artırması bekleniyor.
ManpowerGroup, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 385 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Ankete göre, önümüzdeki çeyrekte Türkiye’de yüzde 14 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile olumlu bir istihdam iklimi öngörülüyor. Ancak, işe alım beklentileri geçen çeyreğe göre 3 puan ve 2023’ün 2. çeyreğinden bu yana 10 puan geriledi. Şu an Türkiye, istihdam görünümü açısından listenin ikinci yarısında yer alıyor ve küresel NEO ortalamasının 8 puan altında bulunuyor.
Bölgesel bazda ise Marmara Bölgesi 15 NEO puanı ile işverenlerin işe alım beklentileri en güçlü üçüncü bölge olurken en rekabetçi bölge, 2024’ün ilk çeyreğinden bu yana sabit kalan ve 2023’ün ikinci çeyreğinden bu yana 4 puan artan 18 NEO ile Ege Bölgesi oldu. Bu bölgedeki beklentiler son 9 yılın en yüksek seviyesinde seyretti. Diğer bölgelerin NEO puanları da şu şekilde sıralandı: İç Anadolu (16), Karadeniz (13), Güneydoğu Anadolu (13), Akdeniz (10) ve Doğu Anadolu (-3).
Ankete göre küresel çapta ise 2024’ün ikinci çeyreğine girerken işverenler birçok zorlukla mücadele ediyor. Tüketim, ticaret ve enflasyonun bu yıl normalleşmesi beklendiğinden küresel ekonomi geçici toparlanma işaretleriyle yumuşak bir iniş gösterse de dirençli enflasyon, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme hızını azaltıyor. Buna ek olarak, Ukrayna ve Orta Doğu’da devam eden çatışmalarla gerginleşen jeopolitik durum da belirsizlik yaratıyor. Bu yıl önemli bazı ülkelerde seçimlerin yapılacak olması da işverenlerin kendilerini potansiyel olarak dalgalı bir çeyreğe hazırlamasına neden oluyor. Yaşanan belirsizliğin neden olduğu temkinli havaya ve iş gücü piyasasının durgunlaşması işe alımlarda yavaşlamayı da beraberinde getiriyor. Bu durum, mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü’nün (NEO) 26’dan 22 puana düşmesiyle küresel istihdam görünümünde üst üste iki çeyrekte düşüş yaşanmasına sebep oldu.
“Enflasyonda yaşanacak kayda değer düşüş, istihdam ortamına olumlu yansıyacak”
Araştırma sonuçlarını değerlendiren ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Türkiye’de enflasyonu kontrol altına almak amacıyla sıkı para politikasına devam edilmesi istihdam beklentilerinin düşmesine neden oluyor. Bununla birlikte faiz artırımlarının ardından ekonomi soğusa da büyüme devam ediyor. Bu durumun uzun vadede ülke ekonomisini istikrara kavuşturması ve zaman içinde yatırımcı duyarlılığını tersine çevirmesi bekleniyor. Ancak daha sıkı para politikasının etkilerinin kademeli olarak gerçekleşmesi ve enflasyonda önemli bir iyileşme görülmeden önce önümüzdeki aylarda zirvenin görülmesi de bekleniyor. Bu zirvenin ardından enflasyonda yaşanacak kayda değer düşüş, istihdam ortamına da olumlu bir şekilde yansıyacak ve işe alım beklentilerini artıracaktır.”
En güçlü ve en zayıf sektörler
Türkiye’nin en rekabetçi sektörü 39’luk istihdam görünümü ile Bilgi Teknolojileri olup beklentiler geçen çeyreğe göre 3 puan, bir yıl öncesine göre ise 18 puan arttı. Hatta Türkiye, Bilgi Teknolojileri sektöründeki beklentileriyle sektörün küresel ortalamasının 5 puan üzerinde küresel olarak sekizinci sırada yer aldı. Sektörlerin NEO puanları şu şekilde:
- Bilgi Teknolojileri (39)
- Finans ve Gayrimenkul (26)
- Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler (11)
- Tüketim Malları ve Hizmetleri (9)
- Ulaştırma ve Lojistik & Otomotiv (6)
- İletişim Hizmetleri (6)
- Sağlık ve Yaşam Bilimleri (4)
- Enerji ve Kamu Hizmetleri (-1)
- Diğer (15)
Organizasyon büyüklüklerine göre
Her altı organizasyon büyüklüğü de 2024 yılının 2. çeyreğinde istihdam seviyelerinin artmasını bekliyor. Türkiye’nin 250-999 çalışanı olan büyük kuruluşlarındaki işverenler 21 NEO ile en iyimser olanlar, ancak bu işverenlerin beklentileri bir önceki çeyreğe göre değişmezken geçen yılın bu dönemine göre 11 puan düştü. Kuruluşların NEO puanları şu şekilde:
- 5000+ (10)
- 1000-4.999 (10)
- 250-999 (21)
- 50-249 (19)
- 10-49 (4)
- 10’dan az (16)
ManpowerGroup hakkında
Küresel insan kaynakları çözümlerinde lider bir şirket olan ManpowerGroup™ hızla değişen bir dünyada kurumların, kendilerine başarıyı getiren yetenekleri bulmasına, değerlendirmesine, geliştirmesine ve yönetmesine yardımcı olur. ManpowerGroup her yıl yüzbinlerce kuruma yenilikçi çözümler geliştirerek, milyonlarca insanı çok çeşitli sektör ve alanlarda anlamlı ve sürdürülebilir işlerle buluşturur. Şirketin Manpower® ve Talent Solutions®’dan oluşan uzman markalar ailesi 70 yıldır, 75 ülke ve bölgedeki adaylar ve müşteriler için çok daha fazla değer yaratmaktadır. Çeşitliliğe verdiği- Kadınlar, Kapsayıcılık, Eşitlik ve Engellilik açısından çalışılacak en iyi yer olmak- önemle tanınan ManpowerGroup 2021 yılında, üst üste 12’nci kez Dünyanın En Etik Şirketlerinden biri seçilerek sektörünün en çok güvenilen ve beğenilen markası olduğunu kanıtlamıştır. ManpowerGroup’un geleceğe nasıl güç verdiğini görmek için: www.manpowergroup.com
Araştırma Hakkında
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Anketi, küresel olarak önemli bir ekonomik gösterge olarak kullanılan ve türünün en kapsamlı, ileriye dönük istihdam anketidir. Net İstihdam Görünümü, işe alım faaliyetlerinde artış bekleyen işverenlerin yüzdesi alınarak ve bundan işe alım faaliyetlerinde düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak elde edilmektedir.
Metodoloji Hakkında
İstihdam Görünümü verilerini toplamak için kullanılan metodoloji, 2Ç 2024 raporu için 42 pazarı kapsayacak şekilde dijitalleştirilmiştir. Önceki çeyreklerde yanıt verenlerle telefon yoluyla iletişime geçilmişken veriler artık çevrimiçi olarak toplanmaktadır. Katılımcılar, çift katılımlı çevrimiçi panellerin üyeleridir ve anketi tamamlamaya teşvik edilirler. Sorulan soru ve yanıtlayan profili değişmemiştir. Organizasyon ve sektör boyutu, uluslararası karşılaştırmalara izin vermek için tüm ülkelerde standartlaştırılmıştır.