Kearney Anketine Katilan Ceo’lar Küresel Ekonomi İçin İyimser
Kearney 2024 Doğrudan Yabancı Yatırım Güven Endeksi®’ne katılan şirket yöneticilerinden yüzde 88’i yatırımları arttıracaklarını söyledi. Doğrudan yabancı yatırımları için en cazip pazar yine ABD. Japonya geriledi, Çin yükselişte.
Türkiye’nin çekiciliği artacak
Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, seçim belirsizliğine rağmen doğrudan yabancı yatırımları için cazip ülkeler liginde sadece 1 basamak gerileyen Türkiye’nin, seçimlerin geride kalmasıyla birlikte yatırımcılar açısından daha çekici hale geleceğini söyledi.
4 Nisan 2024 (Washington / İstanbul) – Kearney Küresel İş Politikası Konseyi, 2024 Doğrudan Yabancı Yatırım Güven Endeksi®’ni (FDICI) yayınladı. Rapora göre yatırımcılar küresel ekonomi konusunda iyimser. Rapora dayanak teşkil eden ankete cevap verenlerin yüzde 88’i, önümüzdeki üç yıl içinde doğrudan yabancı yatırımlarını artırmayı planladıklarını söyledi. Bu oran geçen yıla kıyasla yüzde 6’lık bir artış anlamına geliyor.
İyimserlik sürüyor
Katılımcıların yüzde 89’una göre doğrudan yabancı yatırımları, önümüzdeki üç yıl içinde kurumsal kârlılıklar ve rekabet gücü açısından daha önemli hale gelecek. Küresel ekonomiye dair olumlu beklentilerin devam ettiğini ortaya koyan FDICI’a göre, iyimserlik düzeyi küçük bir artışla yüzde 64’e yükseldi. Bir önceki yıl yüzde 35 olan net kötümserlik belirtenlerin oranı ise belirgin bir düşüşle yüzde 29’a geriledi.
Çin’in cazibesi arttı
Kearney Küresel İş Politikası Konseyi, 2024 Doğrudan Yabancı Yatırım Güven Endeksi®, doğrudan yatırımlar için cazip görülen ekonomilere dair listeleri de güncelledi. Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da yatırımcıların endeks kapsamındaki 25 piyasadan 17’sini oluşturan gelişmiş piyasaları tercih ettiği görülüyor.
ABD, dünya sıralamasında en üst sıradaki yerini üst üste 12’nci kez korudu. İkinci sıradaki yerini koruyan Kanada’yı Çin izliyor. Bir önceki yıl yedinci sırada bulunan Çin’in üçüncülüğe yükselişi dikkat çekici bulunurken, Birleşik Krallık da 5’incilikten 4’üncülüğe yükseldi.
Japonya geriledi
Almanya bir basamak düşerek 5’inciliğe gerilerken Fransa 6’ıncı sıradaki yerini korudu. Japonya’nın 3’üncü sıradan 7’nci sıraya gerilemesi dikkat çekici bulundu. Listedeki en çarpıcı yükselişi ise 18’incilikten 8’inciliğe sıçrayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ortaya koydu. BAE’nin bu yükselişinde devam eden ticari ve hukuki reformların etkisi olduğu değerlendirmesi yapılıyor.
Gelişmiş piyasalara güven
Doğrudan yabancı yatırımları açısından en cazip 25 gelişmekte olan ülkeyi içeren listede ise Polonya, Şili, Romanya, Peru, Macaristan, Uruguay ve Umman ilk kez yer aldılar.
Türkiye’nin 15’incilikten 16’ncılığa gerilediği bu listede ilk sekiz ülkeyi Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Hindistan, Brezilya, Meksika, Polonya ve Arjantin oluşturuyor. Bu sekiz pazar aynı zamanda 25 ülkelik dünya endeksinde de yer alıyor.
Jeopolitik çalkantılar
Doğrudan yabancı yatırımlarının durumuna ilişkin genel iyimserliğe rağmen şirket yöneticileri, küresel riskler konusunda temkinli. En büyük riskler arasında gösterilen dünyanın çeşitli bölgelerindeki jeopolitik çalkantıların 2024’te de devam edeceği öngörülüyor.
Yatırımcıların yüzde 85’ine göre jeopolitik gerilimler yatırım kararlarını etkileyecek ve bazı firmalar komşu ya da dost pazarlara yönelecek. Yatırımcılar ayrıca, önümüzdeki yıl daha kısıtlayıcı bir iş ortamı oluşmasını da riskler arasında gösteriyor.
Mevzuat karmaşasına dikkat
Raporun ortak yazarlarından, Kearney Küresel İş Politikası Konseyi ortağı ve genel müdürü Erik R. Peterson, artan mevzuat karmaşıklığını, yatırımcıların takip etmesi gereken bir risk olarak değerlendiriyor. Peterson, yeniden şekillenen sanayi politikaları ile ticari kısıtlamalardaki artışın ağır bir küresel krize yol açabileceği görüşünde. Peterson “Gelişen teknolojilere, özellikle de yapay zekâya ilişkin düzenlemeler, yakın vadede giderek daha fazla yürürlüğe girecek. Bu düzenlemeler hem işletmeler hem de yatırımcılar için derin etkiler yaratacak” dedi.
Yapay zekâ etkisi
Bu yılki endeks (FDICI), yapay zekâ ve teknoloji ile ilgili düzenlemelerin genel olarak yatırımcı operasyonları üzerindeki etkisine de odaklanıyor. Katılımcılara göre yatırımcıların yüzde 72’si, ticari faaliyetlerinde yapay zekâyı çeşitli yoğunluklarda kullanıyor.
Yapay zekânın devreye alındığı belli başlı alanlar ise müşteri hizmetleri, sohbet robotları, manuel süreçlerin otomasyonu ve tedarik zincirinin iyileştirilmesi olarak sıralanıyor.
Yatırımcıların yüzde 63’üne göre, şirketler yatırım kararlarına destek amacıyla yapay zekâ kullanımını arttıracak. İsabetli karar alma imkânı ile verimlilik artışı elde edilmesi, yapay zekâ kullanımından beklenen en önemli faydalar arasında gösteriliyor.
Raporun ortak yazarı ve Küresel İş Politikası Konseyi yöneticisi Terry Toland ise “Yatırımcıların yapay zekâ ve teknoloji inovasyonuna yönelik coşkusu 2024 Endeks sonuçlarına yansıyor” diyor. Toland, yatırımcıların nereye yatırım yapacaklarına karar verirken teknolojiden doğrudan yararlandıklarının altını çiziyor.
Türkiye’ye dair iyimserlik
Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, jeopolitik çalkantılara rağmen küresel ekonomiye dair iyimserliğin devam etmesini Türkiye açısından olumlu bulduklarını söyledi. Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla belirsizliklerin geride kalmasının da Türkiye’yi yabancı yatırımcıların gözünde daha çekici bir pazar haline getireceğini ifade eden Okutur “Geçtiğimiz yıl ekonomi yönetiminde yaşanan bayrak değişimi Türkiye’ye bakışı olumlu etkilemişti. Şimdi olağan şartlarda seçimsiz geçecek dört yıllık bir döneme girilmesi de doğrudan yabancı yatırımları açısından iyimser bir hava estirecektir” diye konuştu.