Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 12. Seçimli Olağan Genel Kurulu gerçekleşti.
FKB Başkanı Ali Emre Ballı, yeniden başkan seçilerek güven tazeledi. Ali Emre Ballı, Türkiye Yüzyılı’na damga vuracak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde, üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için çalıştıklarını belirterek, “Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ekonomiye itici güç veren tüm paydaşlarımıza dokunmaya; finansal çözümlerle yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Banka dışı finans sektörünün çatı kuruluşu Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 12. Seçimli Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Finans sektörünün önemli isimlerinin katılımı ile düzenlenen, FKB üye şirketlerin temsilcilerinin ve Finansal Kurumlar Birliği yönetiminin hazır bulunduğu Genel Kurul’da, banka dışı finans sektörünün ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Ülkemiz ekonomisinin gelecekteki seyrine yönelik öngörülerin de masaya yatırıldığı genel kurulda, FKB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı yeniden başkan seçilerek, güven tazeledi.
“Sürdürülebilir kalkınma hamlesinde sanayicimizin, KOBİ’mizin ve ihracatçımızın yanındayız”
Finans sektörünün en önemli oyuncularından olan; Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman Şirketlerini bünyesinde bulunduran FKB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, genel kurulda yaptığı konuşmada, “Banka dışı finansın toplam finans kesimi içindeki payını gelişmiş ekonomiler seviyesine taşıma misyonumuz doğrultusunda gerek mesleki standartların yerleştirilmesi gerekse insan kaynağı kalitesinin artırılması yönünde, gelecek odaklı pek çok girişimi hayata geçirdik. Hali hazırda çatımız altındaki 5 sektör ve 124 üye şirketimizle birlikte; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yani Türkiye Yüzyılı’na damga vuracak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde, üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye gayret ediyoruz. Ürün ve hizmetlerimiz ile bu kalkınma hamlesinin temel aktörleri olan sanayicimizden KOBİ’lerimize ve ihracatçılarımıza kadar ekonomiye itici güç veren tüm paydaşlarımıza dokunmaya; finansal çözümlerle yanlarında olmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Kaynak tahsisine yönelik programlara sektörlerimiz de dahil edilmeli”
Ballı, şirketlerle kamu arasında bir köprü vazifesi gördüklerini belirterek, “Birliğimizin tespitlerine göre, her biri alanlarında uzmanlaşan sektör firmalarının en büyük sorununun uygun vade ve koşullarda kaynak temini olduğu gözlenmektedir. Bu nedenle; ihracata, ticarete ve yatırıma yönelik olarak oluşturulan Merkez Bankası, Eximbank, Kredi Garanti Fonu ve benzeri kamu kurumlarının kaynak tahsisine yönelik ekonomi programlarına sektörlerimizin de dahil edilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisine sağladıkları katkıyı büyüttükleri bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Ali Emre Ballı, “Bu yıl da bütün sektörlerimizi daha ileri bir noktaya taşımak için çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Yönetim Kurulu Başkanı olmaktan gurur duyduğum görev süresince, başta yönetim kurulu üyelerimiz olmak üzere her türlü desteği sağlayan tüm Birlik çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bundan sonra da birlikte çok güzel işlere imza atacağımıza inancım tam” diyerek sözlerini tamamladı.
FKB Ekonomik Görünüm Endeksi, ticaretin nabzını ve yatırım eğilimlerini ölçümleyecek
Genel Kurul’da, İstanbul Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde oluşturulan FKB Ekonomik Görünüm Endeksi (FKB-EGE) hakkında bilgiler paylaşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Şeker de “Hem ekonomiye ilişkin beklentilerin hem de bankacılık dışı finansal kurumlara ilişkin reel verilerin derlendiği FKB Ekonomik Görünüm Endeksi ve Ekonomik Beklentiler çalışması 1 yıldır her ay yayınlanmakta ve ekonomik aktörlerin piyasalara ilişkin öncü göstergeleri izlemesine olanak tanımaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nde henüz eşik değer olan 100 puanı bir kez aşmasına rağmen özellikle finansal kiralama ve faktoring sektöründeki olumlu gelişmeler endeksin yönünü yukarıya çevirmektedir. Öte yandan FKB üyelerinin ekonomiye ilişkin beklentilerinin ve tahminlerinin genel olarak Merkez Bankası beklentileriyle örtüştüğü, yer yer OVP’den ayrıştığı gözlenmektedir” dedi. Çalışmanın her ay yayınlanmasının ekonomide öncü verileri sağlaması acısından büyük önem taşıdığını belirten Şeker, bu çalışmanın akademi-kamu-iş dünyası iş birliği açısından önemli bir örnek olduğunu, bundan önce olduğu gibi bundan sonrada FKB yönetimi ile uyum içerisinde çalışacaklarından emin olduklarını söyledi.