Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası Açık Ofis Katları, İstanbul merkezli mimarlık ve iç mimarlık ofisi BAB Architects tarafından açık planlı, işlevsel ve yenilikçi bir anlayışla yeniden kurgulandı.
Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası Açık Ofis Katları, BAB Architects tarafından “açık ofis konsepti” ile yeniden tasarlandı. Bir aylık tasarım ve altı aylık uygulama periyodunda tamamlanan ve toplam 4000 metrekare alana sahip ofis katları; açık ofis çalışma alanları, ortak dinlenme köşeleri, toplantı odaları ve yönetim birimlerinden oluşuyor. Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası Açık Ofis Katları’nın teknik ve mimari konuları bütüncül bir şekilde ele alınmış, tüm elektrik- mekanik altyapıları, aydınlatma senaryosu ve akustik ihtiyacı tasarımla entegre biçimde, bir arada çalışılmış. Böylece proje, en kısa sürede sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmiş.
Mimar İrem Arıbaş ve İç Mimar Hüseyin Beş liderliğindeki BAB Architects, açık planlı ofis konsepti, ofis içerisindeki mesleki üretimin yaşayan bir form olduğu, içinde bulunduğu çevreye göre şekil aldığı, sürekli olarak geliştiği, değiştiği ve kolektif çalışmanın amaçlandığı fikir zenginliğinden beslendiği bir tasarım formülü üzerinden kurgulanmış. Bu bağlamda, genç ruha sahip, dinamik, enerjik, renkli bir çevre yakalamak ve ekip çalışmasını destekleyen, transparan, çok amaçlı bir çalışma ortamı yaratmak amaçlanmış. Mekanın duvarlarla mümkün olduğunca az bölüntülendiği ferah ve aydınlık bir çalışma ortamının kurgulandığı ofis katlarında kaldırılan sabit duvarların yerine, mekansal ayrımlar, ihtiyaca göre birbirine dönüştürülebilir işlevlere imkan sunan katlanır seperatörler, taşınabilir mobilya bölücülerle gerçekleştirilmiş. Öznel çalışma gerektiren durumlar ve kısa süreli özel görüşmeler için “booth” adı verilen çalışma kabinleri kullanılmış. Uzun süreli özel görüşmeler için planlanan konferans odaları ve idari odalarda ise gerekli mahremiyet BAB Architects mimarları tarafından tasarlanan alçıpan ve bölme duvarlar ile korunmuş.
Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası Açık Ofis Katları’nın her biri, birbirinden farklı ancak uyumlu renk konseptine sahip. Canlı renklerin hakim olduğu bu mekanda renk senaryosu; mobilyalar, aydınlatma elemanları, döşeme ve duvar kaplamaları gibi temel öğelerde kendini göstermiş. BAB Architects’in katlardaki galeri boşluğunu çevreleyerek gölgelik amacıyla kullandığı çok renkli, hareketli zincir separatör bunun en dikkat çekici örneklerinden biri. Renkler, aynı zamanda çalışma ve dinlenme alanları, yönetim birimleri gibi farklı işlevlere sahip bölümleri birbirinden ayırmak için de kullanılmış.
Ofislerin malzeme seçimlerinde şeffaf ve geçirgen ürünler tercih edilmiş. Tavanda delikli mesh paneller kullanılırken sabit mobilyalarda ve bölücülerde cam yüzeylere sıklıkla yer verilmiş. Tavandaki mesh paneller, mekanda mevcut düşük kat yüksekliğinin algısını da kaybettirerek kat yüksekliğinin olduğundan daha fazla hissedilmesini sağlamış.
Anadolu Ajansı Ankara Genel Müdürlük Binası Açık Ofis Katları bünyesinde rekreatif faaliyetlere imkan veren çeşitli sosyal alanları da bulunduran bir konsept anlayışına sahip. BAB Architects Kurucuları Mimar İrem Arıbaş ve İç Mimar Hüseyin Beş’in “Açık ofiste dolaşırken sirkülasyon alanlarının bir köşesinde bir yazı panosu etrafında kurgulanmış ufak toplantı ve toplanma alanları kurguladık. Bu açık toplantı alanları insanları anlık gelişen bir çözüm ihtiyacı karşısında bile hızlıca beyin fırtınası yapmaya teşvik eden, bir görüşü sıcağı sıcağına tüm katılımcılarla objektif şekilde ele alabileceğiniz yani üretkenliğe de doğrudan hizmet eden faydalı çalışma alanlarıdır” sözleriyle tariflediği sosyal alanlar eski nesil ofislerin aksine kullanıcıyı ara sıra oturduğu masadan kaldırmayı, saplandığı iş döngüsünden bilerek koparmayı, kısa bir molanın ardından çalışanın üzerinde çalıştığı konuya dışarıdan ve daha sağlıklı bakabilmesini hedefliyor.
Mimar İrem Arıbaş ve İç Mimar Hüseyin Beş’e göre “Çalışanların bu eğlenceli sosyal alanlarda kurdukları temas birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlıyor ve böylece ofisler insanların empati yetisini pekiştirdiğinden, karşılıklı anlayışın ve yardımlaşmanın olduğu, herkesin bir arada çalışmanın bireysel sorumluluğunu üstlendiği medeni ve kaliteli bir ortama kendiliğinden dönüşüyor.”
BAB Architects tarafından bu bakış açısıyla ele alınan planlama ve tasarım kurgusuyla mimarinin insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkilerinin çalışma ortamlarındaki verimliliği de doğrudan etkileyebileceğinin nitelikli bir örneği olarak ayrışıyor.