Şirketlerin kurum içi girişimcilik ile geliştirdiği fikirlerinin doğru inovatif adımlarla hayata geçmesi ve global olarak ticarileşmesini sağlayan alanının lider şirketi GOOINN Innovation, bu ay sektör raporlarında perakende sektörünü şekillendirecek LoyaltyTech 2023 (Tüketici Sadakat Teknolojileri) pazarını ve gelecek trendlerini incelediği raporu açıkladı.
GOOINN Loyalty Tech 2023 Raporu ile müşterilerin nasıl edinildiğine, nasıl etkileşim kurulduğuna ve nasıl sürekliliğin sağlandığına dair geliştirilen sadakat zincirleri kurmak ile ilgili strateji, araç ve taktiklerini ortaya koymak için geniş yayılımlı bir çalışma yapıldı.
Z kuşağının %62’si sadık olmaya hazır
Loyalty Tech 2023 Raporu’na göre; teknoloji, şirketleri tüketici sadakat programları ile ilgilenmeleri konusunda pazarlama bütçelerinde önemli bir yer ayırdıkları bir konuma ulaştı. En aktif sadakat üyeleri olarak düşünülen Z kuşağının %62’si ve Y kuşağının %67’si sadakat programlarından yüksek oranda etkileniyor. Özellikle genç kesimden gelen talep küresel bir sadakat yönetimi pazarı açarak ciddi oranda bir büyüme sağlıyor ve şirketlerin %90’ından fazlası herhangi bir sadakat programına başlamış durumda.
Zinciri doğru kurabilen 2,5 kat daha kızlı büyüyor
Sadakat zincirleri müşterilere kolaylık, kişiselleştirme ve esneklik sunarak müşteri deneyimlerini iyileştirmeyi ve zinciri daha da sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Bu zinciri doğru kurabilen şirketlerin gelirlerinin aynı sektördeki rakiplerine göre 2,5 kat daha hızlı büyüdüğü görülüyor.
Küresel pazar 2030 yılında 28.65 milyar dolar olacak
Raporda, küresel sadakat yönetimi pazarı büyüklüğü 2022 yılında 5.29 milyar dolar olarak değerlendirildi. 2023 yılında 6.47 milyar dolar ve 2030 yılında ise 28.65 milyar dolar olması öngörülüyor.
Müşteri sadakatine yapılan pazarlama harcamaları artacak
GOOINN Loyalty Tech 2023 Raporu ayrıca şu verileri ortaya koydu;
Şirketler artan medya maliyetleri ve değişim gösteren tüketici davranışlarıyla mücadele ederken tüketicileri elde tutmalarına yardımcı olmak için çözümü sadakat programlarında ve teknoloji çözümlerine yatırım yapmaya devam edecek.
B2C pazarlama karar vericilerinin %53’ü bu yıl sadakat teknolojisi için yapılan harcamaları artırmayı planlıyor. Rapora göre bu plan şirketlere; kurumsal hedef ile uyumlu strateji, uygun değer değişimi, programı etkin ve verimli bir şekilde destekleyen, marka ve müşteri ihtiyaçları değiştikçe dinamik kalmayı başarabilen bir teknoloji çözümü kullanmak gibi gereklilikler getirecek.
Ayrıca birçok şirket, program yönetimi ve operasyonel hizmet için “sadakat ajansları, sadakat teknolojisi platformları ve hepsi bir arada sadakat çözümlerinden” destek alacak.
10 trend ön plana çıkacak
Sadakat programları, özellikle FMCG şirketlerinin müşterileri kaybetmeme, gelirlerini artırma ve markalarını farklılaştırma amacıyla güçlü bir araç olarak öne çıkıyor. Ancak sürekli gelişen tüketici beklentileri ve tercihleri, sadakat programlarında teknoloji ve tasarım açısından kendilerini sürekli yenilemek durumunda.
Sadakat programı teknolojisi son trendleri yakalamak ve ödüllendirici bir müşteri deneyimi oluşturmak için kişiselleştirme ve segmentasyon, oyunlaştırma ve sosyalleşme, çoklu kanal ve mobil, sürdürülebilirlik ve sosyal etki, blok zinciri ve kripto para birimi konularındaki yenilikleri yakalamak önemli olacak.
Yeni müşteri edinme maliyeti %50 arttı
Son 5 yılda, yeni müşteri edinme maliyeti %50’den fazla artış göstermiş durumda. Bu sayı tüketici gizliliğindeki değişikliklerin ve çerez kullanımının kaldırılmasının satın alma maliyetlerini artırdığı çevrimiçi formatlarda da artış gösterdi.
Toplam gelirin %40’ının o şirketin en sadık müşterilerinin %8’inden geldiğini açıklayan rapora göre, FMCG şirketleri müşterileri elde tutmak için şu 10 teknoloji pazarına yönelecek; Bunlar şu şekildedir; Otomatik pazarlama kişiselleştirmesi, Marka destekli ödüller, Kart bağlantılı programlar, Nakit iade ödülleri, Kripto ve blok zinciri ödülleri, Dijital sadakat puanları, Kesirli hisseler, Oyunlaştırılmış sadakat programları, Sadakat yönetimi ve Abonelik yönetimi.