İnovasyonİş DünyasıÖdüller

21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri Sahiplerini Buldu

0
21 tesid yenilikcilik ve yaraticilik odulleri sahiplerini buldu

Elektronik Sanayi’nde yenilikçiliği ve yaratıcılığı desteklemek amacıyla düzenlenen TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri’nin 21incisi gerçekleştirildi.  Bu yıl “Büyük Firma”, “KOBİ”, “Girişimci (Startup) firma” ve “Doktora Tezi” kategorilerinde toplam 10 ödül verildi. Tören öncesi düzenlenen “Yarı İletken Teknolojilerinde Yerimiz ve Yolculuğumuz” panelinde  Türkiye’nin teknolojik üstünlük kazanması için kritik öneme sahip Yarı İletken Teknolojileri alanında tasarım ve üretim fırsatları ve hedefleri değerlendirildi. 

 

 Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından 1999 yılında ilk kez verilen Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri’nin 21’incisi, 14 Eylül 2023 günü İstanbul Fuarcılık Merkezi’nde gerçekleşen ISAF Fuar’ında yapılan törenle sahiplerini buldu.  

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu; “İlk TESİD Ödüllerinden bu yana şahit olduğumuz büyük teknolojik devrimler sonucunda elektronik sanayi tüm sektörlere hizmet eder bir konuma geldiElektroniğin temelinde “yarı iletken teknolojisi” yatıyor. Teknolojik güçleri ile dünya rekabetinde öne çıkan ülkeler bu alanda çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tedarik sorunları ve politik gelişmeler sonucunda yatırımların batı coğrafyasında yoğunlaştığını görüyoruz. Türkiye’nin kritik teknolojilerdeki dışa bağımlılığını azaltacak yönde yarı iletken teknolojisinde daha alacağı önemli yollar var ve bu alandaki yetenek ve birikimi, – elbette yaşadığımız yetişmiş eleman göçü sorununu aşarsak – son derece yeterli. Ancak hep söylediğimiz gibi iş birliği kültürümüzü çağın gereklerine uyarlamalıyız. TESİD olarak bu alanda yoğun çalışmalar yapıyor, iş birliği platformları yaratıyoruz.” dedi. 

Ödül töreni öncesinde “Türkiye’nin Yarı İletken Teknolojilerindeki Yeri ve Yolculuğu” konusunda Yaman Tunaoğlu moderatörlüğünde; TESİD Yüksek Danışma Konseyi Üyesi Prof. Duran LEBLEBİCİ, SABANCI Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf LEBLEBİCİ ve YONGATEK Yönetim Kurulu Başkanı Ali BARAN’ın katılımıyla  bir panel yapıldı.  

Türkiye’nin Yarı İletken Teknolojisindeki yol haritası 1970’li yıllardan günümüze kadar yapılanlar da görüşülerek değerlendirildiği panelde, tasarım kabiliyeti kazanmış olmanın tek başına yeterli olmayacağı, gerek istenen sayıda üretim, gerek üretilen ürünün güvenliği için ülkemizin kendi üretim tesislerinin de olması gerektiği ifade edildi. Pandemi sonrası dönemde dünyada yeni gelişmeler olduğu batılı ülkelerin kendi üretim tesisleri için yeni yatırımlar yapmakta olduğu, öte yandan tasarım konularının da Asya ülkelerine doğru geçtiği, batı ülkelerinin tasarım konusundaki üstünlüklerini ve hakimiyetlerini kaybetmekte olduğu konuşuldu. Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağı avantajı dikkate alınarak, yeni teknolojilere hakim olmak için kontrollü teknoloji transferi yaparak, stratejik ve kritik alanlardaki ihtiyaçları karşılayacak üretim tesisleri- butik ve çok sayıda olabilir- kurmasının zorunlu olduğu değerlendirildi. Tek bir tesis kurup tüm yarı iletken unsurlarını üretmek gibi yolun mümkün olamayacağı belirtilerek, TOGG Projesi gibi devlet destekli ve yarı iletkene en çok ihtiyacı olan özel sektör katılımı ile üretim tesislerin kurulabileceği, devletin de bu konularda kolaylaştırıcı mevzuat, ihracat için özel teşvikler, tesis ve yatırımlar için finans destekleri vermesi gerektiği vurgulandı.  

 Panel sonrası yapılan törende 21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödüllerini ve Juri Özel ödülünü kazanan; NETAŞ, DEICO,  SAVRONİK, MİGGRA, SYMPHONE, NETELSAN, PROCENNE ve  Doktora Tezleri kategorisinde Mohammadreza BABAEI, Sedat KILINÇ, Sercan AYGÜN’e ödülleri takdim edildi. 

21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri Kazananlar Listesi 
Alarm  Kazanan Firma:  Proje adı :  
Jüri Özel Ödülü  NETAŞ  Bağlı ve Otonom Araçlar İçin Araç Üstü Haberleşme Ünitesi 
Jüri Özel Ödülü  DEICO  Ana Rotor Buzlanma Giderici (De-Ice) Değişim Tezgahı Projesi 
Doktora Tezi Dalında Üniversite Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama Ödülü  Mohammadreza Babaei  Stochastic Bitstream- Based Vision and Learning Machines    
Doktora Tezi Dalında Üniversite Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama Ödülü  Sedat Kılıç   Doğrusal Olmayan Aktif Elemanların Performans Analizi ve Sanal Kazanç Optimizasyonuyla Genişbandlı Mikrodalga Güç Kuvvetlendiricisi Tasarımı 
Doktora Tezi Dalında Üniversite Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama Ödülü  Sercan Aygün   New RF Energy Harvesting Models for Next- Generation Wireless Communication Systems 
KOBİ Dalında Ürün Geliştirme ve Ticarileştirme Ödülü  Procenne  EndCrypt- Mobil Uygulama Güvenliği Kütüphanesi 
Büyük Firma Dalında Ürün Geliştirme ve Ticarileştirme Ödülü  NETELSAN  Kablosuz Hırsız Alarm Sistemi 
Girişimci Firma Dalında Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün Ödülü  Symphone  Güvenli VoIP Uygulaması 
KOBİ Dalında Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün Ödülü  Miggra  TARO-Taşıma Robotu 
Büyük Firma Dalında Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün Ödülü  Savronik  Çok Amaçlı Yazılım Tabanlı Alıcı Verici Birimi 

 

___________________________________________________________________________________ 

21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri TESİD YouTube kanalından izlenebilir: https://lnkd.in/dKYgk27 

İlk HP İş İlişkileri Endeksi Dünya Çapında İnsanların Çoğunun İşle Sağlıksız Bir İlişki İçinde Olduğunu Gösteriyor

Önceki

Borusan Lojistik’te İki Üst Düzey Atama

Sonraki

İlginizi Çekebilir.

More in İnovasyon