Kurulduğu 2016 yılından bu yana eğitimde fırsat eşitliğini merkeze alarak gençler için önemli projelere imza atan Faydasıçok Vakfı, alanında uzman isimlerin katılımıyla bu yıl ikinci kez Yeni Dünya Zirvesi’ni düzenledi. “Yeni Dünyada İyilik Var” sloganıyla düzenlenen etkinlikte, iş dünyası, sürdürülebilirlik, sanat ve dayanışma kavramlarına ilişkin yeni dünyadaki trendler ele alınırken; daha iyi bir dünya yaratabilme konusunda atılabilecek adımlara dikkat çekildi.
Hayata geçirdiği projelerle gençleri geleceğe hazırlamayı ve eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan Faydasıçok Vakfı, geçtiğimiz cumartesi günü Yeni Dünya Zirvesi’ni düzenledi. 35 şehirdeki 113 üniversiteden, 850 öğrencinin katıldığı etkinlikte; 400 iş insanının yanı sıra toplam bin 250 izleyici yer aldı. Alanında uzman isimlerin katılımıyla, iş dünyası, sürdürülebilirlik, sanat ve dayanışma kavramlarına ilişkin yeni dünyadaki trendlerin ve beklentilerin ele alındığı etkinlikte, daha iyi bir dünya yaratabilme konusunda nasıl bir yol haritası izlenebileceğinin çözüm yolları arandı.
“Yeni Dünyada İyilik Var” sloganıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan Faydasıçok Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, “7 yıl önce yolumuza bir hayalle çıktık. Gençlerimizin ve ülkemizin derdini dert edindik. Cumhuriyetimizin, ülkemizin ilerleyişinde öncü rol oynayacak olan gençlerimizin iyi eğitim almalarını sağlamak ve onları yetenekli profesyoneller olarak hayata hazırlamak için programlar kurguladık. Dünyanın içinde bulunduğu hızlı değişime, her ortama, tüm belirsizliklere adapte olabilmeliyiz. Değerlerimizi koruyarak geleceğe hazırlanmalıyız. Yeni bir çağ başlıyor; pek çok bileşenle aynı anda mücadele etmemiz gerekiyor. Bu anlamda bir başkasına umut aşılamak, umutları yeşertmek için çalışan gençlerimize gönülden teşekkür ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.
“TOPLUMSAL YARARI HEDEFLİYORUZ”
İş Sanat Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, yeni dünyadaki trendler ve beklentiler ele alınırken; toplumsal anlamda ‘daha iyi’ye ulaşabilme konusunda nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiği de ele alındı. Selcen Faydasıçok, zirvenin ilk kez 2022 yılında düzenlendiğini hatırlatarak, pandemiyle birlikte dünyada hızlı bir değişimin yaşandığını ve bu değişimin etkilerinin halen görüldüğünü söyleyerek, “Kuruluşumuzdan bu yana toplumsal yararı hedefleyerek özellikle geleceğimizin mimarları olan gençlerimiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl son derece değerli konuşmacılarımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz zirveden, sadece gençlerin değil; tüm katılımcıların önemli deneyimlerle ayrılacağına inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
ALANINDA UZMAN KONUŞMACILAR
Sunuculuğunu Hakan Bilgin’in yaptığı zirvenin konuşmacıları arasında ise Eğitmen-Yazar Ahmet Şefi İzgören, Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, NTT Data Business Solutions Türkiye ve MENA CEO’su Bahri Danış, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, ArVis Teknoloji Kurucu Ortağı ve CEO’su Gülhan Ertürk Akgül, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Itır Erhart, Birleşmiş Milletler Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, Yönetmen, Dijital İçerik Üreticisi ve Eğitmen Ozan Sihay, ve Faydasıçok Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, ArVis Teknoloji Kurucu Ortağı ve CTO’su Tansel Akgül, Microsoft EMEA Pazar Geliştirme Yöneticisi Yeliz Turunç ve Psikolojik Danışman, Mindfulness Eğitmeni ve Yazar Zümra Atalay yer aldı.
“GENÇLERİN ELİNDEKİ GÜÇ, İŞLERİNİ İYİ YAPMAK”
§ Ahmet Şerif İzgören: İleride 2 tür insandan biri olacaksınız. Tuttuğunuz işe değer katan insanlar ya da dokunduğunuz işe değer kaybettiren insanlar. Öyle bir ülke düşünün ki bütün ülke üniversiteye hazırlanıyor. Üniversite mezunlarının yüzde 72’si kendi alanları dışında çalışıyorlar. Bu korkunç bir oran. Gençlerin elindeki en büyük şans, işlerini iyi yapmaları. Bu ülke iyi bir ülke olmak zorunda.
§ Ozan Sihay: Yapay zeka uygulamaları tasarlarken herkes için adil ve etik olmasına dikkat etmek çok önemli. Eğitimlerimizde bu konulara yer vermek, geleceğin liderlerini yetiştirmede büyük rol oynayacaktır. Yapay zeka sağlıktan ulaşıma, eğitimden sanata kadar birçok alanda devrim yaratacak. Bu yüzden bu konuda bilgi sahibi olmak ve bu alanda yetenekler geliştirmek gelecekte size çok büyük avantajlar sağlayabilir.
§ Cevdet Alemdar: Bir operasyonun mükemmelliği için çok çalışmalısınız. Ancak yapacağınız işin üzerine bir özgünlük katmamız lazım. Yoksa bu açığı ya yapay zeka ya da Çin karşılayacak.
§ Alp Köksal: Bugün bilgi, geçmişe göre daha özgür hale geldi. Teknoloji sadece bir araç. Ancak doğru amaç için kullanıldığı takdirde fayda yaratabilir. Beceri bilginin değer yaratmış halidir. Beceri kalıcıdır.
Bugün insanoğlu bir yılda
insanlık tarihi boyunca ürettiğine yakın bilgi üretir bir hale geldi. Gelecekte bunun daha da büyüyeceğini düşünürsek iş birliği yapmak, paylaşmak bence eğitimin en önemli amaçlarından biri haline gelecek.