Bu yıl ikincisi düzenlenen New HR Pera Buluşmaları, farklı sektörlerden insan kaynakları liderlerini Pera Palace’ın tarihi dokusunda bir araya getirdi.
Akbank, Akkök Holding, Ata Teknoloji Grubu, Boyner, Datassist, Doğan Holding, Ericsson, Idenfit, Insider, Kuveyt Türk, Layers, Loreal, Momento, Peopleoma, Peoplise, Rebus Danışmanlık, Softtech, Şişecam, TSKB, Wellbees gibi şirketlerin insan kaynakları liderlerinin katıldığı etkinlikte 2023 yılının değerlendirmeleri ve 2024 yılı planlamaları paylaşıldı.
İş Dünyasında Kalıcı Değişimlerin Başlangıcı
2023 yılı değerlendirmelerini paylaşan Crenvo İK Kurucu ve CEO’su Pınar Kutsal, 2023’ün insan kaynakları alanında önemli bir dönüm noktası olduğunu paylaştı. Kutsal bu yılı, pandeminin etkilerinin hala hissedildiği bir dönem olarak da değerlendirebileceğimizi, 2023’ün iş dünyasında kalıcı değişimlerin başlangıcı olduğunu söyledi. En dikkat çekici gelişmenin, şirketlerin uzaktan çalışma ve hibrit modellere olan adaptasyonu olduğunu söyleyen Kutsal, özellikle COVID-19 sonrası ortaya çıkan bu yeni çalışma şekillerinin, çalışanların ve işverenlerin ihtiyaçlarına yanıt verirken, aynı zamanda verimlilik ve esneklik açısından yeni standartlar belirlediğini söyledi.
Çalışan Deneyimi ve Verimlilikte Yeni Dönem
Teknolojinin insan kaynaklarında da artan rolüne de değinen Kutsal, insan kaynakları alanında yapay zeka, otomasyon ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin kullanımının, süreçleri daha verimli ve etkili hale getirmeye başladığını paylaştı. Özellikle işe alım, çalışan yönetimi ve eğitim programları gibi alanlarda yeni teknolojilerin kullanımının artacağını söyleyen Kutsal, çalışan deneyiminin 2023’ün bir diğer önemli teması olduğunu paylaştı. Şirketlerin, çalışan memnuniyetini ve bağlılığını artırmak için refah programları ve kariyer gelişim fırsatları gibi inisiyatiflerle çalışan deneyimini zenginleştirmeye yöneldiklerini kaydeden Kutsal, çalışanların refahının, artık sadece bir yan hak olmaktan çıkıp, işveren markasının merkezine yerleştiğini söyledi.
İnsan Kaynaklarında Süreçler Değişiyor
2024 yılına gelindiğinde, bu süreçlerin evrilerek devam etmesini beklediğini paylaşan Kutsal, özellikle yapay zeka kullanımı ve otomasyonun artması ile İK süreçlerinin daha da gelişeceğini paylaştı. Uzaktan çalışma ve hibrit modellerin daha da olgunlaşarak, etkin bir şekilde kullanılmaya devam edeceğini söyleyen Kutsal, ayrıca, çalışan deneyimine ve yetenek yönetimine yapılan yatırımların artmasının, şirketlerin rekabet avantajı kazanmasında kritik bir rol oynayacağını paylaştı. Kutsal, küresel iş gücü trendinin artarak devam etmesi ve farklı coğrafyalardan yeteneklerin işe alınmasının da beklenen diğer önemli gelişmeler arasında olacağını paylaştı.