Araştırma & Analizlerİş Dünyası

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası: ‘Önce İnsan’ İlkesiyle Güçlü Adımlar Atın!

0
peryon insan avantaji yaratmak 2023 arastirmasi turkiye raporunu acikladi

PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği), her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle, son dönemde yaşanan iş kazalarına değinerek, tüm paydaşları iş sağlığı ve güvenliği standartlarını içselleştirmeye çağırdı.

Önce İnsan’ vurgusu yapılan açıklamada, “İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için zihniyet dönüşümü gerekiyor. Kuralların şeklen uygulanmasından öteye geçilmesi, bu kuralların içselleştirmesi lazım” dendi.

‘Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek’ vizyonuyla 53 yıldır faaliyetlerini yürüten PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği), 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, son dönemde yaşanan iş kazalarında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dilenirken, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için ‘önce insan’ diyen bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğu vurgulandı.

‘Mevzuat değişimi yeterli değil, zihniyet dönüşümü gerek’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) araştırmasına* göre, her yıl çok sayıda işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise ne yazık ki ortalama 1.500 kişi hayatını iş kazalarında kaybediyor.

Son dönemde ülkemizin dört bir yanından gelen iş kazası haberleri hepimizi derinden sarsıyor. Yaşanan acı kayıplar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda atmamız gereken çok adım olduğunu hatırlatıyor. PERYÖN olarak iş süreçlerinde ‘önce insan’ diyen düzenlemelerin yapılması gereğine dikkat çekmek istiyoruz.

Belirtmek gerekir ki, 6331 sayılı Kanun ve buna bağlı yönetmelikler, Avrupa Birliği normlarını iç hukukumuza taşıdı ve iş sağlığı ve güvenliği alanında çok önemli bir adım oldu. Ancak ne yazık ki kanunları değiştirmek sorunların çözümü için yeterli olmuyor. İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için sadece mevzuat değil, aynı zamanda bir zihniyet dönüşümü gerekiyor. Yaşanan kayıpların önüne geçmek için, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının sadece şeklen uygulanmasından öteye geçilerek, bu kuralları içselleştirmek gerekiyor.

‘İş güvenliği standartları yasal zorunluluklar çerçevesinde takip edilmeli’

İş güvenliğinin sağlanarak iş kazalarının önlenmesi, işverenlerin en öncelikli sorumluluğudur. Bu kapsamda, işverenlerin çalışanları düzenli olarak denetlemesi ve iş güvenliği önlemlerini sıkılaştırması büyük önem arz ediyor. İşyerindeki potansiyel riskleri tespit etmek, güvenlik protokollerini gözden geçirmek ve gerektiğinde düzeltici önlemler almak için kritik bir araç olan denetimlerin uygulanması, farkındalığı artırmaya yönelik eğitimler düzenlenmesi, uygulamaların izlenmesi, iş güvenliği standartlarının yasal zorunluluklar çerçevesinde takip edilmesi gerekiyor.

Öte yandan çalışanların da üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Çalışanların öncelikle kendi güvenliklerini sağlamaları için iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymaları, olası risklere karşı işverenleri bilgilendirmeleri ve gerektiğinde yetkili kurumlara başvurmaları büyük önem teşkil ediyor.

‘Birlikte mümkün’

İş güvenliğinin sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşüyor. Ülkemizde daha iyi bir çalışma hayatı için 53 yıldır faaliyet yürüten, en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan PERYÖN olarak bizler görevimizin bilincindeyiz. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu yürürlüğe girdiğinde özellikle KOBİ’lere odaklandık ve İSG kurallarının en çok gelişime açık olduğu küçük işletmelerde, İSG farkındalığını rehberlerimizle, etkinliklerimizle arttırmaya çalıştık. 16 yıldır faaliyet yürüten PERYÖN Akademi çatısı altında uzman eğitmenlerimizle iş sağlığı ve güvenliği alanında kurumları ve bireyleri bilgilendirmeye, eğitimler vermeye devam ediyoruz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle bir kez daha, iş süreçlerinde ‘önce insan’ demek ve kayıpların önüne geçmek için, iş sağlığı ve güvenliği konusunda toplumun tüm kesimlerini sorumluluk almaya çağırıyoruz. Özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve tüm bireyleri İSG kurallarını sözde değil, fiilen, samimiyetle ve kararlılıkla hayata geçirmeye davet ediyoruz.”

Erkan Tuğral ESET Türkiye COO’su Oldu

Önceki

Salesforce Bölge Başkan Yardımcısı Sinan Erkiner “Hizmet Durum Raporu” Değerlendirmesi

Sonraki

İlginizi Çekebilir.