L’Oréal ve UNESCO’nun 25 yılı aşkın süredir yürüttüğü “Bilim Kadınları İçin” programında, 2023’ün “Bilim Kadınları İçin Programı Uluslararası Ödülleri”ni kazananlar belli oldu. Bu yıl ödüle layık görülen beş kadın araştırmacı, 15 Haziran’da L’Oréal ve UNESCO tarafından onurlandırıldı.
UNESCO’nun Paris’teki merkezinde gerçekleşen törende Fizik Bilimleri, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri alanındaki araştırmalarıyla topluma katkı sağlayan, olağanüstü kariyere sahip beş bilim kadını ödüllendirildi. Ödül töreninde aynı zamanda ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde kadınların bilime olan katkısını teşvik eden “Bilim Kadınları İçin” programının 25. yılı da kutlandı.
Bilim alanındaki kadınların olağanüstü katkıları, bilim dünyası temsilcileri, üniversiteler, fikir liderleri, siyasetçiler, kamu otoriteleri üyeleri, cinsiyet eşitliğini teşvik eden kuruluşlar ve kadınların güçlenmesini destekleyen organizasyonların katılımıyla gerçekleşen ödül törenine, kadınların bilimde yer alması için yapılan bu öncü mücadelenin önemi vurgulandı.
Program Türkiye’de ise 21 yıldır güçlü bir biçimde varlığını sürdürüyor
L’Oréal, “Bilim Kadınları İçin” programını Türkiye’de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle 21 yıldır yürütüyor. 2023 yılı başvuruları tamamlanan programın 21. yılında; kapsamlı ve yenilikçi projeleriyle gelecek vadeden, ilham veren çalışmalarıyla bilimin gelişmesine katkı sağlayan genç ve yetenekli 4 bilim kadını ödüle layık görülecek ve her biri, bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 150.000 TL destek almaya hak kazanacak.
Bilimsel araştırmacıların sadece üçte biri kadınlardan oluşuyor
1990’ların sonunda, dünya genelinde kadınlar araştırmacıların %25’ini temsil ediyordu. 2014 yılında bu oran %30’a yükseldi. Bugün ise her üç araştırmacıdan biri kadın (%33). Avrupa’da bilimsel pozisyonların yalnızca %18’inde kadınlar yer alırken dünya genelinde bilimsel araştırmacıların sadece üçte biri kadınlardan oluşuyor.
Program, bilimde “cam tavanı” kırmaya katkıda bulunuyor
L’Oréal ve UNESCO, bilimde kadınları destekleme adına global ölçekte 25 yıldır “Bilim Kadınları İçin” programını yürütüyor. Program, etkili ekip yönetimi, müzakere ve liderlik becerilerinin yanı sıra itibarlarını artırma ve araştırmalarını teşvik etme konusunda koçluk içeren özel bir eğitim programı aracılığıyla bilim kadınlarını destekleyerek ve güçlendirerek bilimde “cam tavanı” kırmaya katkıda bulunuyor.
Bugüne kadar 4100’den fazla genç bilim kadını desteklendi
“Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında bugüne kadar; uluslararası ödülün sahibi 127 kadın ve burs verilen 4000’den fazla araştırmacı olmak üzere, 4100’den fazla genç bilim kadını desteklendi. “Bilim Kadınları İçin” programında ödül alan 122 uluslararası yükselen yetenekten beşi, Nobel Bilim Ödülü aldı.
“Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında dünya genelinde 50’den fazla bilimsel kuruluşla iş birliği yapıldı. Program içerisinde düzenlenen 52 ulusal ve bölgesel programla, 110’dan fazla ülkede doktora ve doktora sonrası düzeydeki bilim kadınlarına yaklaşık 260 burs verildi.
“Program gerçek bir dönüşüm yaratmaya katkıda bulunuyor.”
Fondation L’Oréal İcra Direktörü Alexandra Palt, “Bilim Kadınları İçin programı, her disiplinde yeni ufuklar açarak gerçek bir dönüşüm yaratmaya katkıda bulunuyor. Önemli bir ilerleme kaydettik, bununla birlikte hala önemli görevlerimiz var. Kadınların bilimde ve özellikle üst düzey pozisyonlarda yer alma oranı, karşılaştıkları cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık nedeniyle oldukça düşük seviyede bulunuyor. En önemli görevimiz, araştırmacıları teşvik etmek, farkındalık yaratmak ve desteklemektir.” dedi.
Bilim Kadınları İçin Programı Uluslararası Ödülleri, bu yıl beş kadın araştırmacıya verildi
Afrika ve Arap Ülkeleri
Profesör Suzana Nunes – Kimya
Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Suzana Nunes’in düşük karbon ayak izi ile verimli kimyasal ayırma işlemlerine ulaşmak için yenilikçi membran filtreler geliştirme konusundaki çalışmaları, su, petrokimya ve ilaç endüstrilerinde daha sürdürülebilir bir çevre elde etme adına büyük fayda sağladı.
Latin Amerika ve Karayipler
Profesör Anamaría Font – Fizik
Central University of Venezuela Fizik Profesörü Anamaría Font, özellikle Sicim Teorisi’nin incelenmesine katkılarıyla teorik parçacık fizik alanına önemli kazanımlar sunduğu için ödüle layık görüldü.
Kuzey Amerika
Profesör Aviv Regev – Biyoinformatik
Genentech/Roche Yürütme Başkan Yardımcısı ve Küresel Araştırma ve Geliştirme Başkanı Prof. Aviv Regev, matematik ve bilgisayar bilimini hücre biyolojisinde devrim yapmak adına uygulama konusundaki öncü çalışmalarıyla ödüllendirildi.
Asya ve Pasifik
Profesör Lidia Morawska – Yer ve Çevre Bilimi
Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Lidia Morawska’nın hava kirliliğinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkisi üzerine yaptığı çalışması ile herkes için temiz hava sağlama konusunda büyük bir katkı sağladı.
Avrupa
Profesör Frances Kirwan – Matematik
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Frances Kirwan’ın geometrik nesnelerin sınıflandırılmasını anlamak için teknikler geliştirme amacıyla yaptığı çalışmalar, evrenin matematiksel açıklamalarını arayan teorik fizikçiler tarafından kullanılıyor.
Her yıl beş bilim kadını seçkin başarılarından dolayı ödüle layık görülüyor
“Bilim Kadınları İçin” programı, olağanüstü araştırmaları ödüllendirerek ve profilleri küresel düzeyde tanıtarak ve yükselterek bilim kadınlarını güçlendiriyor. Program kapsamında her yıl beş parlak bilim kadını, bilime yaptıkları dikkate değer katkılardan dolayı Uluslararası Ödül ile onurlandırılıyor.