İpuçları

Sektör Temsilcilerinden Gençlere ‘Yeni Sanayi’ Önerisi

0
sektor temsilcilerinden genclere yeni sanayi onerisi 2
SONY DSC

Türkiye’de milyonlarca öğrenci hayalini kurduğu ve hedeflediği üniversiteye girebilmek için tercih dönemine girdiğini anımsatan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, gıdadan elektronik sektörüne kadar birçok alanda robotların kullanıldığını belirterek, “Robotların dilinden anlayan ve onları programlayabilenlerin büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Bu noktada gençlerimize tercih yaparken klasik sayılabilecek bölümlerden ziyade gelecekte yıldızı daha çok parlayacak iş kollarının yer aldığı sanayiyi dikkate almalarını öneriyoruz” dedi. 

1691130666 Tezmaksan GenelMuduru HakanAydogdu Gorsel 1

Hakan Aydoğdu

Bir süre önce açıklanan üniversite sınav sonuçlarının ardından milyonlarca öğrenci için üniversite tercih dönemi başladı. 8 Ağustos’a dek sürecek tercih döneminde en çok merak edilen noktaların başında ise geleceğin öne çıkan meslek kolları geliyor. Bu noktada özellikle sanayinin yeni çağında robotlar, iş birlikçi robotlar, otomasyon sistemleri ve yapay zeka kilit rol üstleniyor. 2015 yılında hayata geçirilen ve eğitimle talaşlı imalat sanayi arasında köprü görevi gören Tezmaksan Akademi adına gençlere seslenen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Türk sanayiinde halihazırda 17 bini aşkın robotun üretim yaptığına dikkat çekti. Sektörün global pazar büyüklüğünün bu yılın sonunda ise 70 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğini açıklayan Aydoğdu, bununla birlikte robot ve otomasyonla ilgili iş kollarının her geçen gün sanayi için daha önemli hale geleceğini ifade etti.

Gençler için üniversite tercihinde sanayinin geleceği belirleyici

Endüstrinin dönüşümünde robotların ve onları programlayan kalifiye çalışanların öneminin her geçen gün daha çok önem kazandığını söyleyen Aydoğdu, “Bugün gıda sektöründen elektronik sektörüne kadar birçok alanda robotları kullanan fabrikaları görmek mümkün. Bununla birlikte robotların dilinden anlayan ve onları programlayabilenlerin de büyük çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu görüyoruz. Bu noktada üniversite sınavında başarılı olan klasik sayılabilecek bölümlerden farklı gelecekte yıldızı daha çok parlayacak iş kollarının yer aldığı sanayiyi öğrencilerin dikkate alması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Robotu programlamak gençlerin daha çok ilgisini çekiyor

Sanayiyle talaşlı imalat sektöründe “istihdam” ve “vasıfsız işçi” konusunun önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını belirten Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayide çalışan bir işçi, el gücüyle çalıştığı takdirde belli bir zaman sonra o işten sıkılır. Bunun yanı sıra her gün yüksek tempoda ve tekrarlayan bir işte o çalışanı da düşük bir ücretle elinizde tutmanız mümkün değil. Eğer ki yüksek bir maaş veremiyorsanız da otomasyona geçmekten başka çareniz olmuyor. Bundan hareketle şu hem ülkemizde hem dünyada üniversitede okuyan veya yeni mezun gençler bu tip bir sanayi ortamında çalışmak istemiyor. Onların tercihi sanayinin teknolojiyle bütünleştiği ‘yeni sanayi’ oluyor. Bu da CNC tezgahının başına koyduğunuz robotu programlamak ve iş sürecince onunla daha çok vakit geçirmek isteyen gençler demek.”

Sanovel’in İnsan Kaynakları ve Kültür Dönüşüm Müdürü Fulya Özbörü Oldu

Önceki

ENM Store Genel Müdürü Nurdan Navruz’dan Vücut Tipine Göre Elbise Seçimine Özel Tavsiyeler

Sonraki

İlginizi Çekebilir.

More in İpuçları