Genelİş DünyasıKariyer

Türkiye’de İşe Alım Beklentilerinde Olumlu Hava Hâkim

0
manpowergroup endustri dunyasinda is gucunu etkileyen trendleri acikladi 1

ManpowerGroup’un İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, 2024 yılının 3. çeyreğinde Türkiye’de Net İstihdam Görünümünün (NEO) yüzde 17 puan ile olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor. Beklentiler geçen çeyreğe göre iyileşse de geçen yılın aynı dönemine göre zayıfladı.

ManpowerGroup, 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 374 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Ankete göre büyük ekonomilerde ve sektörlerde işe alımlarda bir yavaşlama söz konusu. Bu yavaşlama halen yüksek enflasyonla boğuşan ülkelerde daha belirgin hale gelirken artan iş gücü maliyetleri ve bilgiye dayalı işler yapanlara olan talebin azalması bilgi teknolojisi gibi sektörleri de vuruyor. Ayrıca, Ukrayna ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler küresel ekonomi üzerinde maliyet ve tedarik zinciri baskıları yaratmaya devam ediyor.

Küresel çapta devam eden bu belirsizliği yansıtan ankete göre mevsimsellikten arındırılmış Küresel Net İstihdam Görünümü (NEO) 22 puan ile geçen çeyreğe göre değişmeden yatay bir seyir izliyor. Yeteneklere olan talep geçen çeyrekle aynı seviyede kalmaya devam ederken NEO geçen yıl bu zamanlarda görülen 28 seviyesine de henüz yükselmedi.

ABD ve Çin gibi büyük ekonomiler de istihdam beklentileri düştü. ABD’de (30) istihdam beklentileri geçen çeyreğe göre 4 puan düşerek üst üste dördüncü çeyrekte de geriledi. Benzer şekilde, Çin’in işe alım beklentileri (28) bir çeyrek daha gerilerken (-4), Hindistan’da (30) geçen yılın aynı döneminden bu yana ilk büyük düşüş (-6) görüldü. Buna karşılık Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA; 18, +2) ile Güney ve Orta Amerika (22, +3) bölgelerinde geçen çeyreğe göre istihdam beklentilerinde iyileşme yaşandı.

Türkiye’de olumlu seyir bekleniyor
Ankete göre, önümüzdeki çeyrekte Türkiye’de ise Net İstihdam Görünümünün (NEO) yüzde 17 puan ile olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor. Beklentiler geçen çeyreğe göre 3 puan iyileşse de geçen yılın aynı dönemine göre ise 6 puan zayıfladı.

Feyza Narli

Feyza Narlı

Sonuçlarla ilgili değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Enflasyon ve yüksek iş gücü maliyetleri nedeniyle büyük ekonomilerin ve sektörlerin önümüzdeki çeyrekte de sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor. Daha önce resesyon ve uluslararası çatışmalardan ağır darbe alan bölgelerde bazı toparlanma işaretleri görülse de küresel ekonomideki dalgalanmalar ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle işverenlerin bekle ve gör modunda olduğu görülüyor. Diğer yandan, Türkiye’deki işverenler de belirsiz bir ekonomik manzarayla karşı karşıya. Sıkı para politikasına rağmen enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor. Ancak, beklentilere göre enflasyonun yıl sonuna kadar düşmesi bekleniyor ki bu şirketlere biraz umut veriyor. Bu nedenle şirketler işe alım beklentilerini bir miktar da olsa artırıyor.” dedi.

En güçlü ve en zayıf sektörler
Türkiye’deki en rekabetçi sektör, geçen çeyreğe göre 27 puan ve geçen yılın bu çeyreğine göre 8 puan artarak 30 NEO puana ulaşan ulaştırma, lojistik ve otomotiv sektörü oldu. Böylelikle Türkiye geçtiğimiz çeyrekte ulaştırma, lojistik ve otomotiv sektöründe yaşadığı düşüşü telafi etme başarısını da göstermiş oldu. Hatta Türkiye ulaştırma, lojistik ve otomotiv sektöründeki çeyreklik artışta, sektörün ortalama artışının 22 puan üzerinde 7. sırada yer aldı. Sektörlerin NEO puanları şu şekilde:

  • Ulaştırma ve Lojistik & Otomotiv (30)
  • Bilgi Teknolojileri (27)
  • Tüketim Malları ve Hizmetleri (15)
  • Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler (14)
  • Finans ve Gayrimenkul (12)
  • İletişim Hizmetleri (5)
  • Enerji ve Kamu Hizmetleri (3)
  • Sağlık ve Yaşam Bilimleri (-4)
  • Diğer (13)

En güçlü ve en zayıf bölgeler
Türkiye’nin en rekabetçi bölgesi Karadeniz Bölgesi oldu. Bölgede işe alım beklentileri bir önceki çeyreğe göre 13 puan artarak ve geçen yılın bu dönemine göre sabit kalarak 29 NEO oldu. Bu bölge geçen çeyreğe kıyasla beklentilerde en büyük büyümeyi kaydeden ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş yaşamayan tek bölgesi olması açısından da öne çıktı. Bölgelerin NEO puanları:

  • Karadeniz (29)
  • Ege (21)
  • Akdeniz (15)
  • Marmara (15)
  • İç Anadolu (14)
  • Doğu Anadolu (6)
  • Güneydoğu Anadolu (-8)

Organizasyon büyüklüklerine göre 
Her altı organizasyonun tamamı da önümüzdeki çeyrekte personel seviyelerinde artış bekliyor. Bir önceki çeyrekten bu yana işe alım beklentileri 6 organizasyon büyüklüğünün 3’ünde güçlendi, 2’sinde değişmedi ve 1’inde azaldı. Ancak geçen yılın aynı çeyreğinden bu yana işe alım beklentileri 6 organizasyon boyutunun tamamında zayıfladı. Organizasyon büyüklüklerine göre NEO puanları şu şekilde:

  • 5000+ (28)
  • 250-999 (20)
  • 10-49 (19)
  • 50-249 (18)
  • 1000-4.999 (16)
  • 10’dan az (15)

ManpowerGroup hakkında  

Küresel insan kaynakları çözümlerinde lider bir şirket olan ManpowerGroup™ hızla değişen bir dünyada kurumların, kendilerine başarıyı getiren yetenekleri bulmasına, değerlendirmesine, geliştirmesine ve yönetmesine yardımcı olur. ManpowerGroup her yıl yüzbinlerce kuruma yenilikçi çözümler geliştirerek, milyonlarca insanı çok çeşitli sektör ve alanlarda anlamlı ve sürdürülebilir işlerle buluşturur. Şirketin Manpower® ve Talent Solutions®’dan oluşan uzman markalar ailesi 70 yıldır, 75 ülke ve bölgedeki adaylar ve müşteriler için çok daha fazla değer yaratmaktadır. Çeşitliliğe verdiği- Kadınlar, Kapsayıcılık, Eşitlik ve Engellilik açısından çalışılacak en iyi yer olmak- önemle tanınan ManpowerGroup 2021 yılında, üst üste 12’nci kez Dünyanın En Etik Şirketlerinden biri seçilerek sektörünün en çok güvenilen ve beğenilen markası olduğunu kanıtlamıştır. ManpowerGroup’un geleceğe nasıl güç verdiğini görmek için: www.manpowergroup.com

Araştırma Hakkında    
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Anketi, küresel olarak önemli bir ekonomik gösterge olarak kullanılan ve türünün en kapsamlı, ileriye dönük istihdam anketidir. Net İstihdam Görünümü, işe alım faaliyetlerinde artış bekleyen işverenlerin yüzdesi alınarak ve bundan işe alım faaliyetlerinde düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak elde edilmektedir.

Metodoloji Hakkında    
İstihdam Görünümü verilerini toplamak için kullanılan metodoloji, 3Ç 2024 raporu için 42 pazarı kapsayacak şekilde dijitalleştirilmiştir. Önceki çeyreklerde yanıt verenlerle telefon yoluyla iletişime geçilmişken veriler artık çevrimiçi olarak toplanmaktadır. Katılımcılar, çift katılımlı çevrimiçi panellerin üyeleridir ve anketi tamamlamaya teşvik edilirler. Sorulan soru ve yanıtlayan profili değişmemiştir. Organizasyon ve sektör boyutu, uluslararası karşılaştırmalara izin vermek için tüm ülkelerde standartlaştırılmıştır.

GSK Türkiye Dijital ve Teknoloji Direktörü Barkın Peçen oldu

Önceki

Edenred Romanya’nın yeni Genel Müdürü Görkem Oran Oldu

Sonraki

İlginizi Çekebilir.

More in Genel