Bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürüten ve aldığı sonuçlara göre projeler hazırlayıp uygulayan Yeşilay Bilim Kurulu’nun yeni üyeleri göreve başladı.
2012 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Yeşilay Bilim Kurulu, bağımlılıklarla mücadelede en doğru yaklaşımları tespit edebilmek adına sosyolojiden tıbba farklı disiplinlerden uzmanlardan oluşuyor.
Yeşilay yeni Yönetim Kurulu ile birlikte görevlerine başlayan Bilim Kurulu yeni üyeleri, bağımlılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası sahadaki bilimsel gelişmeleri istişare ediyor. Güncel verileri inceleyerek bağımlılıkla mücadelede yeni yaklaşımlar geliştiren Yeşilay Bilim Kurulu, aşağıdaki isimlerden oluşuyor:
Yeni Bilim Kurulu Üye Listesi
Prof. Dr. Murat Şentürk (Bilim Kurulu Başkanı)
Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak
Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül
Prof. Dr. Rabia Bilici
Prof. Dr. Hakan Coşkunol
Prof. Dr. Peyami Çelikcan
Prof. Dr. Toker Ergüder
Prof. Dr. Cüneyt Evren
Prof. Dr. Yusuf Genç
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan
Prof. Dr. Recep Erol Sezer
Doç. Dr. Zeynep Esra Abay Çelik
Doç. Dr. Merih Altıntaş
Doç. Dr. Adem Başpınar
Doç. Dr. Esra İşmen Gazioğlu
Doç. Dr. Hasan Volkan Kara
Doç. Dr. Mustafa Otrar
Doç. Dr. Ahmet Özdinç
Doç. Dr. Perihan Torun
Dr. Mehmet Sait Değer
Dr. Murat Dinçer
Dr. İlyas Kaya
Bilim Kurulu üyelerinin özgeçmişlerine https://www.yesilay.org.tr/tr/bilim-kurulu bağlantısı kullanılarak ulaşılabiliyor
Yeşilay hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.