Çalışanlar mevcut rollerindeki performanslarını artırmak için yapay zekayı (AI) kullanımına yöneldi. Yapay zeka araçları giderek günlük iş hayatımızın bir parçası haline geldi.
Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page, “yapay zeka araçları” ile ilgili Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa ülkelerini kapsayan bir araştırma yaptı. Yakın zamanda yaklaşık 3.500 kişi ile yapılan araştırmaya katılan profesyonellerin neredeyse yarısı (%48) yapay zeka araçlarını kullandıklarını söyledi. Özellikle iş bulmak, üretkenliklerini artırmak veya rutin görevleri otomatikleştirmek için yapay zeka araçlarından yararlandıklarını ifade ettiler. Bu araştırma, yapay zekanın çalışma hayatını yeniden nasıl şekillendirdiğini ve dijital çağda hala insan dokunuşunun neden vazgeçilmez olduğunu da gösteriyor.
Teknoloji ve İnsan Muhakemesi Birlikteliği
Michael Page Teknoloji İş Birim Direktörü Deniz Çakirgil Sezen, yapay zekanın işlerde fark yaratıyor olsa da insan iç görüsünün önemli rolünün yerini almayı henüz başaramadığını belirtiyor. Özellikle işyerinde karmaşık sorunları anlamak, yaratıcılığı teşvik etmek ve yapay zekanın yapamayacağı ilişkiler kurmak için insan muhakemesinin önemine dikkat çekiyor. Profesyonellerin kullandığı yapay zeka araçlarından örnekler ise;
Sohbet robotları ve Siri, Cortana ve Google Assistant gibi akıllı asistanlar da dahil olmak üzere etkileşimli yapay zeka yaygın olarak benimsenmiş durumda ve profesyonellerin %41’i tarafından sıklıkla kullanılıyor.
Veri analizi, bulut güvenliği ve ihlal önleme araçlarını içeren işlevsel yapay zeka da radarınıza girmiş olabilir. Profesyonellerin yalnızca %34’ü bu araçları sık kullandığını belirtirken, %44’ü bunları işlerinde en azından bazen kullandığını belirtiyor. İşlevsel yapay zeka araçlarının popüler örnekleri arasında IBM Watson, Salesforce Einstein ve Azure Machine Learning bulunuyor.
Veri taraması yoluyla öneriler ve bilgiler sağlayan Tableau gibi analitik yapay zeka araçları, profesyonellerin %30’u tarafından en azından ara sıra kullanılıyor.
Üretken yapay zeka, yazılı ve görsel içerik oluşturma konusunda uzmandır. Araştırmaya katılan profesyonellerin %37’si, ChatGPT ve Bard gibi araçları kullanıyor. Bu durum ise, yapay zekanın işyerindeki yaratıcı yeteneklerden giderek daha fazla kabul gördüğüne işaret ediyor.
İşyerinde yapay zekanın faydaları kadar, riskleri de var
İşyerinde yapay zekanın rolünü araştırırken, yalnızca kullanımını değil, çalışanlardan tarafından nasıl görüldüğünü anlamak da önemli. Araştırmaya katılanların %65’i yapay zekanın kendilerini daha verimli ve üretken kıldığını belirtirken, %49’u tekrarlanan görevleri otomatikleştirme konusunda yapay zekaya güveniyor. Örneğin, akıllı e-posta filtreleri ve önceliklendirme asistanları gibi yapay zeka araçları, gelen kutularını yönetmek için harcanan saatleri önemli ölçüde azaltarak büyük resme odaklanmak için daha fazla zaman kazandırabiliyor.
Yapay zekayı iş hayatına dahil etmek her zaman sorunsuz ilerlemiyor. Profesyonellerin %50si, insan muhakemesi ve sezgisi gibi özelliklerden yoksun olması nedeniyle yapay zekaya güvenmekte temkinli davranıyor. Yapay zekanın veriler konusunda ne kadar iyi olsa da insanların karmaşık karar verme süreci ve duygusal zekasıyla henüz boy ölçüşemeyeceğini unutmamak gerekiyor. Araştırmaya katılanların %42’sinin gizlilik ve veri güvenliği, %34’ünün olası işten çıkarılma, %26’sının etik ile ilgili sorunlarda yapay zeka ile ilgili endişeleri bulunuyor.
Bu endişelere rağmen araştırmaya katılan profesyonellerin çoğunluğu yapay zekayı oyunun kurallarını değiştirecek bir araç olarak görürken, %18’i ise, bu teknolojinin çok abartıldığını ve sektörlerini önemli ölçüde etkilemeyeceğini düşünüyor.